Ict-drama bij UWV

GEEF DE KLANT WAT-IE NODIG HEEFT, NIET WAT-IE VRAAGT

In de Volkskrant van 29 oktober de kop Ict-drama bij UWV. Het is een goed voorbeeld van de slechte voorbeelden die Veldwijk  eerder aanhaalde. Het project is nog maar half opgeleverd, was op maximaal 40 miljoen euro begroot en kost nu negen keer zoveel – 350 miljoen euro.

Eén van de meest stuitende zaken: Capgemini geeft de opdracht na tweeënhalf jaar terug. De krant gaat in op het feit dat het UWV toch doorgaat met Capgemini. Ik zou graag stil staan bij het feit dat automatiseerders vrijwel altijd maken wat de klant vraagt, en niet wat-ie nodig heeft.

Maken wat nodig is en niet wat gevraagd wordt – dat is een zaak van Business / IT Alignment en IT governance. Simpel gezegd gaat het erom dat je de technische mogelijkheden en de bedrijfsvoering zo goed kent, dat je weet dat je een project uit te voeren is. Deze kennis wordt vaak vastgelegd in een zogenoemde informatiearchitectuur. Het maken van zo’n architectuur is – hoewel nuttig – toch ook zoiets als het opstellen van een begroting: je krijgt ‘m altijd wel sluitend. Een sluitende begroting is echter niet per se een realistische begroting.

Om de architectuur, de businesscase realistisch te krijgen moet de vraag: wat heeft mijn klant nodig veel meer centraal staan. En als je dat wat de klant wil uiteindelijk niet kan leveren, omdat dat niet realistisch is, geef de opdracht dan terug. Opdrachtgevers doen er goed aan om zich in de aanbestedingsopdracht te laten adviseren door een partij die niet de uitvoerder is. Dan is er in de analyse voor alignment en governance een onafhankelijke partij.

Advertenties

0 Responses to “Ict-drama bij UWV”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Cquenz

bezoek ook mijn website www.cquenz.nl sociale media integratie, communicatie & toepassingen @ internet

Twitter

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Archief

Advertenties

%d bloggers liken dit: