Trend: tegengeluiden over sociale media en internet

NIEUWE TAAK VOOR ‘OUDE MEDIA

Twee artikelen over internet en sociale media in NRC-Weekend. Eén van Danny Mekic over Facebook- hij pleit voor een meer centrale rol voor gebruikers. En een interview met Evgeny Morozov hij hekelt ‘de de fetisj van openheid’ bij Facebook en Google. In de Volkskrant een artikel over het mislukken van een groot ict-project bij de Waterschappen. Inmiddels heeft de Volkskrant een reeks publicaties over mislukte ict-projecten bij de overheid. Veel van wat er geschreven wordt is niet nieuw, dat het nu in de krant staat, is wel nieuw.

Daarmee wordt er zo langzamerhand  een trend zichtbaar: media die de hype van internet en sociale media bewust van een tegengeluid voorzien. Dat is een goede zaak, want daar worden internet en de sociale media op den duur zeker beter van. Nu al worden er interessante vragen gesteld: Ben je burger of consument op Facebook? Kunnen we geen thuisserver maken voor persoonsprofielen, om privacy beter te beschermen? Hoe houdbaar zijn huidige verdienmodellen?

Toch is de beweging die de gevestigde media maken in mijn ogen een eerste stap. Om de werkelijke nuance op tafel te krijgen moet er nog veel gebeuren. Want hoe komt het dat veel aanbestedingen bij de overheid niet werken? Hoe komt het dat ict-bedrijven zich regelmatig vertillen? Wat moet daar veranderen? Hoe komt het dat de politiek zich nog onvoldoende bemoeit met de burgers op het internet?

Mijn hoop is dat oude media de taak om nieuwe media te beoordelen, snel en serieus – lees: nog serieuzer dan nu – op zich nemen. Want die oude media kunnen dat onafhankelijk doen. Daarbij maken ze zich in hun taak in de hele keten van ontwikkeling van nieuwe media onmisbaar als luis in de pels – nooit weg voor media die oplagen zien dalen.

Advertenties

0 Responses to “Trend: tegengeluiden over sociale media en internet”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Cquenz

bezoek ook mijn website www.cquenz.nl sociale media integratie, communicatie & toepassingen @ internet

Twitter

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Archief

Advertenties

%d bloggers liken dit: