Buurvrouw de deur staat open – over hacken en lekken

Er worden Kamervragen gesteld over de beveiliging van gemalen van Rijkswaterstaat en cv-installaties, omdat 1Vandaag daar gisteren een item over uitzond. Vragen over beveiliging van systemen op internet waren er ook over Diginotar, KPN en Anonymous. Tegelijkertijd zit de overheid hackers dicht op de huid, omdat burgers schrikken van al het nieuws over beveiligingslekken.

Veel van die beveiligingslekken ontstaan echter door nalatigheid. Via de links onder aan deze blog, en het intypen van gebruikers- en wachtwoordcombinaties als admin admin en root root kom je bij diverse organisaties zo binnen. Doe je dat, dan ben je hacker. Ten onrechte wordt hacken in verband gebracht met het verrichten van een onrechtmatige daad. Wikipedia zegt: Hacken is het vinden van toepassingen die niet door de maker van het middel bedoeld zijn (…) Ook het gebruik van een wasknijper om te voorkomen dat je broekspijp tussen je fietsketting komt is in principe een hack. Vreemd daarbij is de neiging van overheden om de techniek die gebruikt wordt bij hacks te willen verbieden.

Maak je melding van een door jou gemelde hack op één van de gemalen van Rijkswaterstaat kun je ook vergelijken met het binnenlopen bij je buurvrouw om te zeggen dat de voordeur open staat. Daarmee wordt keer op keer stellen van Kamervragen absurd. Tweede kamerlid: “Minister, de deur bij de buren staat alweer open! Hoe kan dat!?” Minister: “Wat staat de deur bij de buren alweer open? Dat moet ik uitzoeken! Ik zal de buren laten weten dat dat heel gevaarlijk is.” Tweede kamerlid: “Moeten we nog wel deuren gebruiken – misschien moeten we deuren wel verbieden.”

Wat mij betreft ligt de oplossing niet in het stellen van Kamervragen maar wél bij de politiek. Gemalen die aangesloten zijn op het internet zijn een fantastisch voorbeeld van onze vooruitgang. Online en offline, ict en maatschappij raken steeds meer verweven. Daarmee is een visie op de samenleving, inclusief ict noodzakelijk.  Al eerder schreef ik: Mij lijkt dat het ontwikkelen van die visie voer is voor politici. Hun perspectief moet een samenleving met ict omvatten, omdat we er zeer afhankelijk van zijn en nog meer worden.

Er zijn geen partijen in de Tweede Kamer die een portefeuillehouder ICT en Internet hebben, aan internet en ict gerelateerde thema’s zijn verdeeld over verschillende ministeries – en wij vinden het gek dat er overal op internet deuren open staan. Op het internet circuleren talloze zinvolle suggesties aan de overheid. Taskforces, regiegroepen, ministeries. Google maar ‘ns op ministerie voor ict.

Als je goed beleid maakt op internet en ict, als het een breed gedragen thema wordt in de samenleving, dan hoeven we het internet niet dicht te spijkeren – hoeven we de nieuwe techniek geen geweld aan te doen. Laten we beginnen.

Meer informatie
Tweakers.net | Proefschrift van Éireann P. Leverett over Scada Beveiliging met op blz. 22 verschillende zoektermen om systemen te benaderen |Shodan – zoekmachine die online apparaten wereldwijd weergeeft

Advertenties

0 Responses to “Buurvrouw de deur staat open – over hacken en lekken”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
Cquenz

bezoek ook mijn website www.cquenz.nl sociale media integratie, communicatie & toepassingen @ internet

Twitter

Archief

Advertenties

%d bloggers liken dit: