Nieuwe Meesters – online en intrinsiek gemotiveerd leren

Havo-klas H2C van het Baudartius College in Zutphen deed een project over de lokale politiek in Zutphen. Het doel van het project was om leerlingen kennis te laten maken met de Nederlandse staatsinrichting. De leerlingen hadden de opdracht om via sociale media en een weblog de lokale politiek te betrekken bij hun project. Vanochtend was ik op het afsluitende debat. Daar was te zien dat het project een succes is: raadsleden en lokale pers waren goed vertegenwoordigd.

Nieuwe Meesters – een product dat ik samen met Olga Kruidhof en Coopkracht lanceerde –  zorgde voor de sociale media integratie van het project. We hebben bestaande leerdoelen voor het project aangepast en aangevuld, om de mediawijsheid van de leerlingen te kunnen beoordelen. Daarnaast hebben we de leerlingen wegwijs gemaakt in het effectief gebruiken van sociale media. Hoe zend je een zakelijke Tweet? Hoe activeer je stakeholders in het project? Hoe ga je om met de resultaten van het online netwerken?

Wij merken dat de het integreren van mediawijsheid in het bestaande curriculum docenten betrekt: staande praktijk is een mooi uitgangspunt om een nieuw terrein te verkennen. We merken dat het mediawijsheid bij leerlingen zich verdiept: oorzaak en gevolg van online activiteit zijn in dit project ook offline zichtbaar en voelbaar. Al was het maar omdat je als gevolg van je online activiteit een debat voert ten overstaan van journalist en politici. Of omdat de bron van kennis vaak interessanter is als-ie van vlees en bloed is. Dergelijke bronnen zijn via sociale media makkelijk toegankelijk en daarmee vergroten sociale media de motivatie van leerlingen.

Als je daarbij optelt dat een dergelijk project mooie reclame is voor de school, dan weten wij zeker dat de aanpak van Nieuwe Meesters meerwaarde heeft voor iedere onderwijsinstelling.

Advertenties

0 Responses to “Nieuwe Meesters – online en intrinsiek gemotiveerd leren”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Cquenz

bezoek ook mijn website www.cquenz.nl sociale media integratie, communicatie & toepassingen @ internet

Twitter

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Archief

Advertenties

%d bloggers liken dit: